آیا قند سنتی یزد را میشناسید؟
قند و نبات از دیرباز تا کنون به عنوان مکملی شیرین برای نوشیدنیهای تلخ و ترش مورد استفاده قرار میگرفته است و امروزه نیز با وجود تنوع بالای
شیرینیها و شکلاتها، قند سنتی همچنان در میان ایرانیان طرفداران بسیاری دارد.
شهر یزد یکی از برترین شهرها در زمینه تولید انواع قند میباشد و قند سنتی یزد از معروفترین قندها است. کارخانه قند یزد به عنوان یکی از بزرگترین
کارخنجات تولید قند کشور سالهای زیادی است که مشغول به فعالیت میباشد و شکر مورد استفاده در این کارخانه از کارخانههایی که چغندر و نیشکر را
به شکر تبدیل میکنند تامین میشود و این کارخانه اقدام به تولید انواع قند کله و شکسته با بهترین کیفیت و طعم ممکن مینماید. اگر میخواهید با قند
سنتی یزد بیشتر آشنا شوید تا پایان با ما همراه باشید.
مراحل تهیه قند یزد
قند به طور کلی به دو روش سنتی و مدرن تولید شده و به بازار عرضه میگردد. قند شکسته یزد یکی از با کیفیتترین محصولات موجود در بازار است که
ضمن خرید حضوری میتوانید به صورت اینترنتی نیز آن را سفارش دهید. صنعت تولید قند در شهر یزد در طی سالهای اخیر پیشرفت بسیار چشمگیری
داشته و میتوان گفت این شهر از قدیمیترین شهرهای کشور در زمینه تولید قند سنتی است. تولید قند یزد به روش سنتی دارای مراحلی است که در زیر
به طور کامل به شرح آن میپردازیم.
• در نخستین مرحله شکر طبیعی به دست آمده از چغندر یا نیشکر آسیاب میشود و سپس شکرهای ارگانیک آسیاب شده را با آب مخلوط میکنند.
محلول تهیه شده را در شرایط خاصی تحت حرارت بسیار بالا قرار میدهند.
پس از مدتی این محلول حرارت داده شده دچار تغییر رنگ میگردد ( متاسفانه در برخی از کارخانجات از مادهای مضر به نام بلانکیت یا جوهر قند جهت از
بین بردن رنگ محلول استفاده میکنند که موجب کاهش کیفیت قند تولیدی میگردد).
•پس از طی این مراحل محلول تهیه شده آماده قالبگیری میشود و آن را داخل قالبهای مخروطی شکل میریزند و بعد شیرههای اضافی آن را به کمک
دستگاههای سانتریفوژ جدا کرده و در نهایت قندهای قالبگیری شده را به منظور خشک شدن نهایی در گرم خانههای مخصوص قرار میدهند.
با توجه به اینکه در تولید قند سنتی یزد هرگز از افزودنیهای غیرمجاز خوراکی و مواد شیمیایی استفاده نمیشود، این قندها دارای طعمی بینظیر و
کیفیتی عالی هستند و مرغوبترین قند ایران به شمار میروند.
انواع قند یزد
امروزه فروشگاههای اینترنی و وبسایتهای مختلفی ارائه دهنده انواع قند سنتی یزد هستند. فروشگاه اینترنتی قندچین از جمله فروشگاههایی است که
با مراجعه به آن به راحتی میتوانید قند مد نظر خود را بیابید و سفارش دهید.
در گذشته قندهای یزد تنها به صورت شکسته و کله تولید می شد اما امروزه قندها در طعم های مختلفی تهیه می شوند که طرفداران بسیاری نیز دارند.
از جمله این قندها می توان به قند هل و گلاب اشاره نمود که در بسته بندی های بسیار زیبا و شیکلی به بازار عرضه می شوند و می توانید با خریداری آن
ها چای خود را با طعم و عطری جدید میل کنید.
قندهای شکسته یزد معمولا در بسته بندی های 2 کیلوگرمی، 5 کیلوگرمی و … در بازار وجود دارند که مهم ترین ویژگی آن ها کیفیت بالا، طعم و رنگ عالی
است. این قندهای خرد شده سنتی در بهترین کارگاه های تولید قند و نبات یزد که محیطی کاملا بهداشتی دارند تولید می شوند، از این رو می توان با
خیالی راحت از آن ها استفاده نمود.
قند سنتی یزد فاقد هر گونه مواد سفید کننده و جوهر قند هستند و طعم و رنگی کاملا طبیعی دارند. فروش اینترنتی قند یزد موجب شده که مردم سراسر
نقاط ایران به راحتی بتوانند به این قندهای خوش طعم دسترسی داشته باشند.
کاربردهای سنتی کله قند در ایران
نوعی دیگر از قند سنتی یزد کله قند است که از گذشته در ایران کاربردهای مختلفی داشتند و از مهم ترین کاربردهای این نوع قند می توان به موارد زیر
اشاره نمود.
• قند از قدیم معمولا به عنوان هدیه و گاهی پاداش و دستمزد به فرد استاد یا حکیم مورد استفاده قرار می گرفت.
• کله قندهای تزئین شده که در سفره های عقد ایرانی مورد استفاده قرار می گیرد و در زمان عقد بر اساس یک آیین سنتی آن را بر روی سر عروس و داماد
می سایند.
• در مراسمات خواستگاری زرتشتیان خانواده داماد به عنوان هدیه کله قند برای عروس می برند.
• همچنین در برخی از استان های ایران رسم و رسومی وجود دارد که در مراسم سنتی بله بران به شکستن کله قند می پردازند.
بنابراین همانطور که مشاهده می کنید قند سنتی یزد از نوع کله قند که در واقع قند یا شکر متراکم به صورت مخروطی شکل می باشد دارای کاربردهای و
موارد مصرف بسیاری است. کله قند معمولا به دو روش قالب و پرس و یا روش تبلور تولید می شود. غالبا برای تولید کله قندهای کوچکتر از روش قالب و
پرس استفاده می کنند و روش تبلور جهت ساخت کله قندهای بزرگ به کار می رود. قندهای کله ای تولید شده برای مصارف روزانه پس ازساخت با
استفاده از دستگاه های قند شکن صنعتی یا خانگی به قند شکسته یا همان قند حبه تبدیل می شوند.