چای این نوشیدنی آرامشبخش
در پایان یک روز کاری، نوشیدن یک فنجان چای به خصوص چای نبات دبش خیلی میچسبد. این نوشیدنی گرم بدلیل اینکه آرامشبخش است و خستگی
را از تن بیرون میکند، طرفداران زیادی دارد. لذت نوشیدن چای وقتی بیشتر میشود که بدانید این نوشیدنی سالم و پرطرفدار خواص درمانی هم دارد، از
بسیاری بیماریها پیشگیری میکند و برای سلامت مفید است، چای اگر در حد طبیعی مصرف شود برای سلامتی مفید است اما گاهی تصورات نادرستی
درباره این نوشیدنی مطرح میشود که نتایج بررسیها و تحقیقات آنها را تایید نمیکند. به طور مثال اینکه چای به دندانها آسیب میرساند، برای قلب
ضرر دارد یا اینکه چای مفید نیست و بهتر است مصرف آن را ترک کرد و…
برای دم کردن یک چای خوشطعم باید یک سری اصول را در نحوهی نگهداری چای و همچنین نحوهی دم کردن آن رعایت کنیم که به برخی از این نکات مهم
پرداختهایم.
اصول دم کردن چای:
1 – بهتر است از ظرف، کتری یا قوری، و حتی فنجانهای چینی برای دم کردن یا نوشیدن چای استفاده کنید.
2 – سرامیک لعابدار و ظروف شیشهای نیز در مراتب بعدی مناسبند اما سعی کنید از کتریهای آلومینیومی، ظروف مسی یا برنجی استفاده نکنید. این
ظروف اگرچه در قدیم استفاده میشدهاند، افزون بر آن که مزه، طعم و حتی عطر چای را عوض میکنند، به سبب ایجاد واکنش شیمیایی برای حفظ سلامت
مناسب نیستند (به عنوان مثال تانن محلول در چای با آهن موجود در قوری استیل).
3 – در صورتی که پیش از ریختن چای در قوری یا کتری آن را کمی زیر شیر آب گرم بگیرید تا جداره و محفظه آن اندکی گرم شود، چای بهتر و زودتر دم
میآید.
4 –
اگر میخواهید از خود یا مهمانانتان بهتر پذیرایی کنید، یادتان باشد آب سرد در سماور بریزید. احتمالا پیش آمده که بر سطح چای درون استکان یا
فنجان خود لکههایی مثل اثرات چربی ببینید. این لکهها نشان میدهد آب گرم یا حتی داغ در سماور ریخته شده. استفاده از آب گرم برای زود جوش آمدن
سماور، علاوه بر کاهش کیفیت و مزه، به شکل و ظاهر چای هم لطمه میزند.
5 – بهتر است در هر مرتبه دم کردن چای، آب سماور را عوض کنید. آبی که به مدت طولانی یا چند بار جوشیده طعم و خاصیت چای را کاهش می دهد.
6 – برای دم کردن چای سیاه بگذارید آب درون سماور کاملا به جوش آید سپس آن را روی چای ریخته و دقایقی برای دم کشیدن صبر کنید. برعکس، برای
دم کردن چای سبز، آب به هیچ وجه نباید بجوشد و حرارتی در حد 11 درجه هم برای آن کافی است. این آب را روی چای سبز درون فنجان یا قوری بریزید و
چند دقیقه در آن را گذاشته، سپس کیسه را خارج کرده یا برگ ها را صاف کنید و نوش جان فرمایید.
7 –
با توجه به نوع چای، زمان دم آمدن آن متفاوت است. چای سبز بین سه تا پنج دقیقه دم میکشد.
اگر چای بستهبندی شده خریده اید در قسمت
توضیح مشخصات یا طریقه دم کردن، باید زمان مناسب آن هم ذکر شده باشد. برای چای سیاه،
این زمان در آنها که به «زود دم» معروفند کمتر از پنج تا
هفت دقیقه نیست. دم کشیدن برخی چای های موسوم به «دیر دم» نیز بین ده تا 16 دقیقه به درازا می انجامد.
برای حفظ کیفیت و خاصیت چای بیش از
این نباید عمل صاف کردن را به تاخیر انداخت.
8 – صاف نکردن چای در میان ما ایرانیها رواج بسیار دارد و از آن دست عادتهای غلطی
به شمار میرود که شنیدن اصطلاح «جوشیده» و تشخیص معنا و
حتی مزه آن برای نوجوانان و جوانان هم نیازی به توضیح بیشتر ندارد. ما عادت داریم هزینه و زمانی را صرف کنیم
تا چایی مناسب و خوش رنگ وعطری دم
کنیم اما فقط به قدر یکی دو استکان اول، از آن سود واقعی و لذت جانبی می بریم! برای آن که جلوی ضرر مالی و خالی شدن
جیبتان را بگیرید و مزه چای تازه دم را همواره حفظ کرده باشید بلافاصله پس از دم کشیدن چای،
قوری را از بخار سماور، گرم کن برقی یا شعله دور کنید و چای درون آن را در قوری یا
کتری دیگری بریزید تا تفاله یا پوره آن جدا شود. برای قوری دوم، روپوش یا پوششی کیسهای در اندازه و قالب مناسب تهیه کنید تا از سرد شدن سریع چای
جلوگیری کند و مدتی بیشتر گرما را در خود نگاه دارد. این چای، دیگر جوشیده و بی خاصیت و تا مدتی طولانی تر بدطعم نخواهد شد و هزینه خرید یا وقت و
تلاش خود را هم هدر ندادهاید.
اصول نگهداری :
1 – چای خشک را در ظروف دربسته شیشهای یا چینی نگهداری کنید. به این گونه نه تنها عمر مفید چای را حفظ کردهاید، عطر آن هم دیرتر میپرد و
خواصش ماندگارتر خواهد بود.
2 – فراموش نکنید گرما، رطوبت و نور دشمنان اصلی کیفیت و مانایی چای است. ظروف و بستههای چای را در یخچال یا فریزر نگهداری نکنید.
3 – گذاشتن بسته یا ظرف چای در کنار سماور بدترین روش نگهداری آن است. اگر هیچ چارهای ندارید به مقدار نیاز برای دو یا سه روزتان را درون ظرفی
بریزید و دور آن را با فویل آلومینیومی بپیچید تا با گرما، نور و رطوبت کمتری در تماس باشد و عطر آن نیز خارج نشود.
4 – چای هم مثل خیلی مواد خوردنی دیگر تاریخ انقضا دارد. انواع متفاوت آن اگر بدرستی نگهداری شود از 18 ماه تا دو سال با توجه به نوعشان خواص
خود را حفظ میکنند. به تاریخ بسته دقت کنید و از انبار کردن بیش از نیاز آن خودداری کنید.
5 – بوی مواد خوراکی دیگر بخصوص مواد تند براحتی به چای خشک سرایت میکند و عطر آن را تغییر می دهد.