شیرینی, قطاب یزدی

طرز تهیه قطاب یزدی خانگی

قطاب یزدی

قطاب یزدی

قطاب (Qottab) یکی از شیرینی‌های سنتی ایران و جزء میراث ناملموس استان یزد به شمار می‌رود که طرفداران بسیاری در ایران و حتی خارج از ایران

دارد. گرچه بنا بر اعتقاد برخی تاریخچه پخت قطاب به دوران پیش از اسلام باز می‌گردد، اما جدی‌ترین اشارات به این شیرینی خوشمزه در دوران قاجار شده

است.

تقریبا می‌توان گفت که نام بسیاری از شیرینی‌های سنتی یزد و حتی غیر یزدی با نام حاج خلیفه علی رهبر گره خورده است. ایشان در حدود سال

۱۲۹۵ شمسی کارگاه شیرینی‌پزی خود را در یزد راه اندازی کردند و هنوز هم نام بسیاری از شیرینی‌های سنتی یزد و غیر یزد همانند : قطاب، پشمک، حاج

بادوم، کماج سهن را با نام حاج خلیفه علی رهبر می‌شناسند.

شیرینی قطاب شامل دو بخش خمیر بیرونی و مواد میانی است که طرز تهیه هرکدام در ادامه آمده است.

طرز تهیه خمیر قطاب یزدی

مواد لازم:

زرده تخم مرغ ۱ عدد

بکینگ پودر ۱/۲ قاشق چایخوری

روغن مایع ۳ قاشق غذاخوری

شیر یا ماست ۱/۲ پیمانه

آرد به میزان لازم

دستور تهیه خمیر قطاب

خمیر قطاب

برای تهیه قطاب ابتدا باید زرده تخم‌مرغ را هم زده تا از حالت لختگی خارج شود.

شیر یا ماست که به دمای محیط رسیده را به همراه روغن مایع و بکینگ‌پودر به زرده اضافه کنید و مواد را با یکدیگر به خوبی مخلوط نمایید.

در نهایت آرد را در حدی که خمیر نرم و لطیفی حاصل شود به مواد اضافه کنید. سپس خمیر را به مدت دو ساعت در یخچال استراحت دهید.

در این فاصله مواد میانی قطاب با دستور زیر تهیه نمایید.

مواد لازم جهت تهیه مواد میانی قطاب یزدی

بادام پرک ۱۰۰ گرم

پودر قند ۱۰۰ گرم

پودر پسته ۴۰ گرم

هل سائیده شده ۱ قاشق چایخوری

عسل ۲ قاشق غذاخوری

گلاب ۲ قاشق غذاخوری

طرز تهیه مواد میانی قطاب

مواد میانی قطاب

بادام پرک را به همراه پودر قند آسیاب کنید. سپس از الک ریز رد کنید.

مخلوط بادام و پودر قند الک شده را به همراه پودر پسته، هل سائیده شده، عسل و گلاب در ظرف نسبتا گودی ترکیب کنید تا مایه یکدستی حاصل شود.

در صورت تمایل می‌توانید از پودر گردو و دارچین نیز بسته به ذائقه خود در تهیه مواد میانی قطاب استفاده نمایید.

خمیر را پس از استراحت ما بین دو کیسه فریزری به کمک وردنه باز کنید و قالب بزنید.

میزان یک قاشق چایخوری از موا میانی را وسط خمیر قرار دهید و خمیر را بپیچید و یا گرد کنید.

در نهایت قطاب را درون روغن داغ به طوری که روغن روی قطاب را بگیرد سرخ کنید.

روغن اضافی قطابرا با قرار دادن روی دستمال کاغذی بگیرید و پس از خنک شدن در پودر قند بغلتانید و با پودر پسته تزیین نمایید.

در صورت تمایل می‌توانید برای ایجاد عطر و طعم بهتر از مخلوط پودر قند، پودر بادام و هل برای غلتاندن قطاب‌ها استفاده نمایید.

نکاتی برای بهتر شدن قطاب‌ها

قطاب یزدی

1- در تهیه قطاب، ابتدا آرد را چند بار الک کرده، بعد به مواد خمیر اضافه کنید.

2- می‌توانید به جای ماست از همان اندازه شیر استفاده کنید.

3- برای طرز تهیه مواد میانی قطاب می‌توانید به جای پودر بادام از پودر پسته استفاده کنید و پودر گردو را با شکر و دارچین، هل و گلاب را با هم مخلوط کرده

و به عنوان مواد میانی قطاب از آن‌ها استفاده کنید.

4- روغن لازم برای سرخ کردن قطاب را باید با حرارت ملایم کاملا داغ کرد و اگر روغن تغییر رنگ داد باید روغن را تعویض نمایید. لذا، توصیه می‌شود از قابلمه

کوچک برای سرخ کردن قطاب استفاده نمایید.

5- آرد را به آرامی به خمیر اضافه کنید. توجه داشته باشید که خمیر را بیش از حد سنگین نکنید چرا که باعث خشکی و پف نکردن قطاب خواهد شد. در

مقابل اگر آرد کمتر از حد معمول اضافه شود پف قطاب بیش از حد می‌شود.

6- خمیر را به مقدار کم باز کنید چرا که اگر خمیر در مجاورت هوا قرار گیرد پف لازم را نخواهد کرد.

7- در هنگام پیچاندن خمیر قطاب توجه داشته باشید که هیج جای خمیر نباید باز بماند.

8- می‌توانید قطاب‌ها را به جای سرخ کردن روغن در درون فر بگذارید به این صورت که باید خمیر را بسیار نازک پهن کنید و پس از پیچیدن کف سینی را چرب

کرده، قطاب‌ها را رمال کنید و به مدت ۲۰ دقیقه در فر قرار دهید. سپس در پودر قند بغلتانید.

9- استفاده بیش از حد از گلاب در ساختار مواد میانی قطاب باعث ترک خوردن قطاب می‌شود.

قطاب

امیدواریم از مطالب این مقاله رضایت داشته باشید و در تهیه یک شیرینی سنتی و بسیار لذیذ یزدی استفاده کنید. مصرف این شیرینی به

همراه چای نبات طعم دل‌انگیز و حس آرامش‌بخشی به شما القا خواهد کرد.

دل‌شاد و شیرین‌کام باشید…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *